Oidipus Antigone

OIDIPUS/ANTIGONE

"Oidipus/Antigone" Dramaten,Stina Ekblad, Reine Brynolfsson. Foto Sören Vilks.

TVÅ ANTIKA DRAMERN I EN DUBBELFÖRESTÄLLNING AV SOFOKLES


Två antika grekiska tragedier av Sofokles, Oidipus och Antigone står under hösten på Dramatens repertoar.

Berättelsen om den olycksalige kungen Oidipus i Thebe över vars öde vilar en förbannelse och hans dotter Antigone som lojal i sin moraliska plikt kommer i konflikt med den allsmäktige kung Kreon och hans lojalitet mot stadens lagar.


Tragedierna utspelar sig för nästan 2500 år sedan och författaren visar klart sin övertygelse om att människan är begränsad och det är gudarna och självaste Ödet som bestämmer. Ödet går inte att fly ifrån.


Sofokles är en av det antika Greklands mest framträdande litterära gestalter som levde ungefär 497–406 f.Kr. Under ett halvt sekel var han en av de mest prisbelönta författarna i de dramatiska tävlingar som ägde rum i Aten. Denne tidlöse dramatiker har producerat 111 dramer varav 7 bevarats för eftervärlden och spelas fortfarande världen över.


Dramatens uppsättning av de två tragedierna har putsat det antika så att det passar bättre in i ett modernt sammanhang utan att innehållet därför har går förlorat.


Kören, som var ett viktigt inslag i det antika dramat, är nedbantad till tre personer och på så sätt tar den mindre plats i kontexten. Stycket får på så sätt ett flyt som mer passar in i ett nutida skådespel.


Även kostym och scenografi uttrycker en oförgänglig anda i pjäserna.

Ensemblens insatser lyfter fram figurerna och deras sinnelag på ett enastående sätt. Agerandet är fantastiskt och föreställningen blir total. Skådespelarna ger föreställningen den styrka och det djup som är utmärkande för det antika dramat, samtidigt som det är en teaterföreställning i modern tid.


Reine Brynolfsson lyfter, med övertygelse, fram den tragiske Oidipusgestalten på ett mustigt och kärnfullt sätt för att mot sluten se honom förvandlad till en sorglig figur som har brutit mot alla moraliska punkter. Han tyngs alltmer av de bekymmer som drabbat honom när han går från förnekelse till insikt om att han själv är kung Laios baneman.


Hannes Meidal som den principfaste, men osmidige Kreon är också suverän i sin roll.  Han använder hela sin potential när han spelar den laglydige kungen precis med den envishet och oförmåga att tänka annorlunda som leder till dennes slutliga nederlag.


Sanna Sundqvist framför galant Antigone som den starka och principfasta kvinna hon är som inte ger sig inför Kreons hotelser och sätter moralen framför stadens lagar.


Oidipus och Antigone är en dubbelföreställning vars innehåll kompletterar varandra till en harmonisk helhet i en tappning som passar i tiden.

Det känns som de två tragedierna är som hand i handske i Dramatens uppsättning och efterlämnar känslan av en underbar teaterupplevelse.

 


Premiär den 3 november på Dramatens stora scen

En version av Marie Lundqvist

Regi: Erik Stubö

Översättning: Emil Zilliacus och Hjalmar Gullberg

Medverkande: Reine Brynolfsson, Sanna Sundqvist, Stina Ekblad, Hannes Meidal, Gunnel Lindblom, Ellen Jelinek, Rasmus Luthander, Pontus Gustafsson, Hans Klinga, Maria Salomaa, Johan Ulvesun, Per Mattsson, Kicki Ramberg, David Book, Barnartister: Alva Edman, Gerda Englund, Beatrice Evang, Tekla Lovén Turdén, Hunden Perlevikens Orca

 

                                                                                                                                             

                                                                          Till startsidan

PRENUMERERA

PÅ VÅRT NYHETSBREV

För senaste nytt inom Stockholms teatervärld.

 
 



Copyright CultureGreen AB @ All Rights Reserved