nilleteatern
Foto: Johan Blomberg

NILLETEATERN

INTERVJU MED DRAMATIKERN OCH REGISÖREN TORA ENGKVIST

SOM ÄR EN AV NILETEATERNS GRUNDARE


Nille är ett produktionsbolag för kultur och konstnärligt skapande med framtoning på humor och feminism. I sina framträdanden på scen använder man sig både av konventionell teater och andra gränsöverskridande uttrycksformer. Teateristan samtalade med Tora Engkvist som är en av Nilleteaterns grundare samtidigt som hon är dramatiker och regissör


teateristan : Vad är Nilleteatern och hur uppstod namnet.


Tora: ”Det var så att jag och en vän från gymnasiet tänkte att vi skulle starta upp någonting som hade med skådespeleri att göra. Vi ville jobba med feminism. Då studerade jag litteraturvetenskap och läste Ludwig Holbergs "Jeppe på berget", denna storslagna föregångare till arbetardramatiken och tog del av Jeppe som dricker för att hans fru Nille slår honom. Men då tänkte jag, hans fru då?

Ingen har funderat på varför hon är aggressiv. Hon är inte bara arbetarklass hon är också kvinna. Nille i Holbergs pjäs är med andra ord offer för dubbelt förtryck, ett faktum som kanske inte har påpekats i så hög grad av analyserna. Nille blev därför en symbol för både gruppen och ett uttryck för politisk teater som är bra, men man har inte lyckas dra analysen hela vägen av det här stycket. I vår grupp vill vi få in mer än ett perspektiv.


teateristan : Kan du berätta om Nilleteatern, dess repertoar och om texterna ni använder.


Tora: Fram till nu har vi bara satt upp pjäser baserade på egna manus. I början av hösten sätter vi upp ett event som heter Rocky Horror vilket är ett undantag från detta. Produktionerna är annars i allmänhet workshopar och föreställningar som baserar sig på våra egna erfarenheter.

Det som har växt fram är sådant som vi själva har upplevt. Den första stora uppsättningen var föreställningen PMS. Man kan kalla det för en revy eller collageföreställning, communityteater eller vad man vill. Föreställningen innehöll sketcher och musik utifrån en problematik som alla inblandade hade. Det var texter om rasism, hbtq och annat. Den skapades utifrån våra egna erfarenheter helt enkelt.


Det är så här att grunden för allting som vi gör är humor vilket även detta är ett uttryck för. Jag ser det som vi höll på med som att underhålla trupperna med den här uppsättningen.

Föreställningen var egentligen bara menad för unga personer som ser sig själva som feminister. Vi skämtade mycket om dem på detta sätt.

När vi skrev det här så var det en trend att alla som höll på med konst skulle vara inne på dessa feministiska tankar. Då tyckte vi att det började bli lite larvigt. Man fick se PMS som ett skämt om det här. PMS föreställningen var det projekt där vi verkligen startade upp gruppen. Jag samlade på mig folk som skulle medverka. Det var jag och min vän Alicia som började. Hon är framför allt skådespelare medan jag är dramatiker och regissör. Sedan har vi kopplat på Carolina (Oscarsson) som idag är verksamhetsledare.


Vi arbetar framför allt med humor i våra uppsättningar. Humor är det som är grundbulten i verksamheten. Vi gör ju inte bara teater, vi ”dragar”, vi provar på andra sätt. Vi har också en podcast och vi arbetar med humor i ett bredare spektrum. Vi jobbar inte bara med teater i den klassiska meningen. Den politiska sidan är det viktigaste. Den politiska aspekten är det första jag frågar när jag håller audition för nya medlemmar. Sedan frågar jag också om de har viljan att arbeta med nya sätt. 


Teateristan: Hur började du med teater Tora.


Tora: Jag har  alltid ägnat mig åt teater  Jag har hållit på med den redan som barn, men egentligen är det nog politiken som kommer i första hand för mig och sedan teatern. Det var efter gymnasiet som jag kom underfund med att jag ville arbeta med scenkonst som politisk metod.


Nilleteatern är en scenkonstgrupp som arbetar med ett brett spektrum och utvidgar gränserna från traditionell teater till att pröva nya grepp inom scenkonsten. Det är just denna aspekten son gör gruppen så intressant. Dessutom kombinerar man politisk teater med humor vilket kanske också inte är vanligt.
                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                       Till startsidan

PRENUMERERA

PÅ VÅRT NYHETSBREV

För senaste nytt inom Stockholms teatervärld.

 
 Copyright CultureGreen AB @ All Rights Reserved