All genius all idiot
SvalbardCompany-AllGeniusAllidiot

JOSEFIN ROSALES OCH SIMON WIBORN

AINTERVJU MED JOSEFIN ROSALES FRÅN ARTS lOUNGE OCH SIMON WIBORN ARTIST I SVALBARD


En timmes omvälvande och energipumpande magi genom ritualer, tvära kast och mörka toner, det är vad årets första Arts Lounge ”All Genius All idiot” handlar om.

Teateristan samtalade med Josefin Rosales från Arts Lounge och Simon Wiborn artist i Svalbard och ställer en rimmig fråga


teateristan: Vad är Arts Lounge?


Josefin Rosales: Arts Lounge är ett nystartat kollektiv av producenter och konstnärer som upplever ett glapp på Stockholms scener.

Cirkuskompanier utbildade i Stockholm gör succé världen över men får sällan spela i Sverige. Den samtida cirkusen har utvecklats i flera olika riktningar men det är sällan bredden visas i Sverige. Att presentera Svalbard på Teater Reflex är ett första försök att skapa en mobil scen där vi samverkar med befintliga aktörer i Stockholm och bistår i produktion och inramning för att möjliggöra fler spelplatser för samtida cirkus och performance.


teateristan: Det tycks vara en föreställning utöver den traditionella scenkonstrepertoaren. Hur skulle karaktärisera den som uttrycksform.

Josefin Rosales: ”All genius all idiot” utforskar fyra konstnärers uttrycksformer med utgångspunkt i cirkusen. Föreställningen har fått stor uppmärksamhet för sitt mörka och utforskande scenspråk, något som sällan syns inom samtida cirkus. Den kan inte specifikt kategoriseras som cirkus – det är lika mycket en konsert, ett koreograferat stycke, en surrealistisk upplevelse eller möjligen allt det nämna i en helhet.


Teateristan: Kan du berätta lite mer om själva föreställningen.


Josefin Rosales: ”All genius all idiot” är en balansgång mellan idioti och genialitet, ett fysiskt och musikaliskt insvepande av scenkonst för en publik med ett öppet hjärta. Den hatas och den älskas, men den skapar en stark upplevelse hos de flesta som har sett den. Föreställningen har också fått fans världen över som kontinuerligt följer gruppens väg framåt.


Teateristan: artisterna tillhör gruppen SVALBARD. Vilka är dom. Hur bildades gruppen.


Simon Wiborn : Svalbard är ett internationellt kompani bestående av Tom Brand (Tyskland), Santiago Ruiz Albalate (Spanien), Ben Smith (England), John Simon Wiborn (Sverige). Under studier på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm formades det som skulle bli grunden för Svalbard – en plattform för skapande med utgångspunkt i cirkus men med inspiration från andra konstformer. Svalbard har sedan premiären av All genius All idiot för två år sedan turnerat i 16 länder såsom Brasilien, Argentina, Hong Kong, Australien, England, Tyskland, Spanien etc. Recensenterna har tokhyllat eller sågat – det finns inget mellanläge. Uttrycket är ständigt en hårfin balansgång mellan det finkulturella och det råa, skitiga.

 

Teateristan: Hur uppkom tanken på att sätta upp den här som det förefaller något ovanliga föreställningen.


Josefin Rosales: En stark drivkraft att utveckla cirkusens berättande blev utgångspunkten i skapandet av All genius all idiot. Cirkus sammanknippas ofta med tricks och teknik, men för Svalbard har det varit viktigt att hitta en egen genre inom konstformen. Det finns en underton av grunge och viljan att få vara rakt igenom ärlig på scenen, att låta fantasier, tankar och infall få möta publiken i en allvarsam lekfullhet. Cirkusen låser sig gärna i en nummerbaserad form som har svårt att ta nya riktningar och flöden.


                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                       Till startsidan

PRENUMERERA

PÅ VÅRT NYHETSBREV

För senaste nytt inom Stockholms teatervärld.

 
 Copyright CultureGreen AB @ All Rights Reserved