ANGELIKA ROBERTS
Foto ANGELIKA ROBERTS

ANGELIKA ROBERTS

INTERVJU ANGELIKA ROBERTS


Teateristan har fått nöjet att prata med den mångfacetterade och internationella skådespelaren Angelika Roberts.

Angelica Roberts föddes i Göteborg och är en mångsidig skådespelerska som arbetar med film, teater och TV. Sin utbildning har hon till stor del gjort utomlands i USA, i teaterstaden New York samt i filmmetropolen Los Angeles. I en intervju med teateristan berättar hon om sitt liv och arbete som skådespelare. 


Teateristan: Vill du berätta lite om dig själv. Vem är människan och skådespelaren Angelika Roberts?

Angelika Roberts: Jag är en skådespelare i hjärtat som drivs av en passion att få uttrycka mig och det får jag möjlighet att göra genom mitt skådespeleri men även i mitt skrivande och eget filmande.
Jag är fascinerad av människan och hennes sätt att förhålla sig till livet. Vi har alla en historia att berätta och genom att få gestalta en karaktär eller göra en dokumentär om någon, delar man en historia med andra. 

Det är fantastiskt att få kunna beröra människor, skapa en diskussion, igenkänning eller ett härligt skratt!
Jag själv älskar att bli berörd av en pjäs eller en film som man går och tänker på långt efteråt och som man i bästa fall också har lärt sig något av.


Teateristan: New York har ett stort utbud av teatrar och är känt som teaterstad medan Los Angeles främst förknippas med filmproduktion. Du har gått utbildningar både i teaterns New York och filmens Los Angeles. Kan du berätta om dina erfarenheter från dessa platser?

 
Angelika Roberts: Det stämmer att det finns mer teater i New York och man gör mest film och TV i Los Angeles. Jag gick på The Lee Strasberg Theatre Institute i New York där Al Pacino, Marlon Brando, Marilyn Monroe och många, många stora namn har gått. Samma skola finns även i Los Angeles men där studerade jag med olika ”Acting Coacher”. Det är vanligt i USA att skådespelare har coacher som man går regelbundet till för att jobba på sitt skådespeleri, ungefär som en musiker övar på sitt instrument. Man kan också ha en coach som hjälper en att jobba med sin karaktär under en filminspelning.
Jag älskar pulsen i New York! Det är en fantastisk stad som har allt att erbjuda nästan dygnet runt. Jag försöker alltid att gå på Broadway och se någon pjäs när jag är där.
Los Angeles gillar jag också med närheten till havet och stranden! Det finns en speciell positiv och kreativ energi där som är väldigt påtaglig och smittande. Det verkar som att alla man möter har spännande projekt på gång.


Teateristan:. Hur började ditt intresse för skådespeleri?

 

Angelika Roberts: Jag har alltid velat vara skådespelare men jag har också alltid haft ett intresse för bilder och film. Jag filmade mycket när jag var liten, då på video och skaffade mig tidigt en enklare redigeringsutrustning. Jag filmade semestrar, folks bröllop och gjorde bl a en reklamfilm om Västkusten för en tysk resebyrå. 

Senare i livet gick jag på en filmskola i Stockholm och lärde mig mer om kamera, klippning och dramaturgi för film och TV. Jag gjorde min praktik på den amerikanska sitcom-serien The Drew Carey Show på Warner Bros i Los Angeles där jag fick en bred överblick över allt ifrån manus, kostym, ljussättning och rekvisita till casting och inspelning. Efter min utbildning började jag att göra dokumentärfilm vilket jag också tycker är jättespännande.
Här skapas mycket i själva processen i motsats till spelfilm där man vet hur varje filmruta ska se ut redan från början. Jag har haft väldig nytta av mina filmkunskaper även som skådespelare. Jag vet mycket om vad som händer bakom kameran som skapar viss trygghet framför den. Jag har också alltid kunnat klippa mina egna showreels!
Nu för tiden är det allt vanligare att skådespelare skriver och gör egna projekt vilket kan bidra till fler möjligheter. Det är också därför jag har börjat att skriva, jag tycker att det finns väldigt få bra kvinnliga roller i jämförelse med manliga. Jag skriver helt enkelt roller jag själv vill spela och tycker dessutom att det är otroligt kul. Jag får möjlighet att ta mig an ett manus från ett annat håll och skapa allt från början till slut helt själv.


Teateristan: Film och teater är uttrycksformer med olika förutsättningar. I film kan kameran ge många möjligheter, exempelvis genom närbilder och effekter på ett annat sätt än vad som är möjligt på en teaterscen. Å andra sidan ger teaterscenen nära kontakt med publiken samtidigt som det inte går att ta om scener. Hur hanterar man som skådespelare dessa olika förutsättningar? 


Angelika Roberts: Jag har spelat mycket teater och älskar det direkta här och nu, kontakten med publiken. Dessutom måste du vara kreativ på ett annat sätt för att skapa teaterlösningar, övergångar från scen till scen med t ex ljus. Jag har ju också skrivit en pjäs och där använde vi oss av en filmduk och kunde hoppa i tid och rum med hjälp av både film och teater, jättespännande!

Det finns en kittlande utmaning i att det på scen alltid är ”Direktsändning”, man måste vara närvarande och på tå hela tiden. Om du eller motspelaren t ex glömmer en replik måste du kunna ”rädda” situationen. Att improvisera  tycker jag är väldigt kul. 

 

Teateristan: Du planerar en resa till Los Angeles under våren. Kan du berätta något om detta?

 

Angelika Roberts: Jag har skrivit och spelar en av huvudrollerna i en Novellfilm som heter
Gretas Bed and Breakfast. Den hade premiär på Skandinaviska Filmfestivalen i Los Angeles i januari och ska visas på North Hollywood Cinefest under våren. Jag planerar att åka dit med hela familjen. Filmen ska även visas på Independent Days International Film Festival i Karlsruhe, Tyskland. Där har en av mina skådespelare, Maria Fahl Vikander, som spelar Greta, blivit nominerad till bästa skådespelerska. 

PRENUMERERA

PÅ VÅRT NYHETSBREV

För senaste nytt inom Stockholms teatervärld.

 
 Copyright CultureGreen AB @ All Rights Reserved