RÖDLUVAN

rödluvan upprättelsen

RÖDLUVAN Upprättelsen, Momen:tteatern foto: momentteatern

EN FEMINISTISK SAGA GJORD AV åSA BERGLUND COWBURN TILLSAMMANS MED ENSEMBLEN

 

Rödluvan, den klassiska sagan om den lilla oskyldiga flickan som går ut i skogen och möter den elaka vargen är i den här framställningen på Momentteatern en sorts metafor för den hårda verkligheten utanför hemmets trygghet som framför allt möter unga kvinnor.

 

Berättelsen är tidlös och återfinns i många varianter i ett flertal kulturer. Momentteaterns aktuella föreställning är ett sätt att berätta den här historien.

”Rödluvan upprättelsen”, har återuppstått i Åsa Berglund Cowburns skepnad tillsammans med ensemblen på Momentteatern. De ger den här berättelsen en tydligt feministisk anspelning och tolkar legenden på sitt eget speciella sätt.

 

Föreställningen blir en belysning av det patriarkaliska samhället och dess sätt att se på unga flickor som är på väg att lämna barndomen och bli kvinnor. Faror börjar på att lura längs livets väg i synnerhet om de avviker från de givna normerna.

 

Idén att använda sig av denna traditionella saga som utgångspunkt för en samhällsdiskussion är ett sätt som teatergruppen använder sig av för att väcka intressanta och aktuella frågor. Symptomatiskt för den vedertagna historien om Rödluvan är att flickan till slut räddas av en man, jägaren. Det finns dock andra framställningar där hon själv löser sitt problem men paradoxalt nog är det inte den varianten som har överlevt genom tiderna.

 

I Momentteaterns uppsättning är det Nina Haber som gestaltar sagans huvudperson, vilken här framställs ur alternativa synvinklar. Är hon ett offer eller en fri ung kvinna som själv väljer väg i livet. Haber gör sin gestaltning av rollen, på ett skarpsinnigt och humoristiskt sätt vilket ger extra krydda åt pjäsen. Även övriga ensemblen bidrar till att framföra det viktiga budskapet i föreställningen.

 

Det är en kort men slagkraftig uppsättning som innehåller både skarpa och samtidigt komiska inslag med ett underliggande seriöst perspektiv. Greppet att skapa en debatt utifrån en barnsaga känns ovanligt men det fungerar ovanligt bra.

 

Spelas på Momentteatern 8 september- 7 oktober

Regi. Åsa Berglund Cowburn

I rollerna: Nina Haber, Sofia Rönnegård, Hilda Stenshäll och Lotta Östlin Stenshäll.

 

Till startsidan

PRENUMERERA

PÅ VÅRT NYHETSBREV

För senaste nytt inom Stockholms teatervärld.