Dramatikerinnen

DRAMATIKERINNEN

Foto: Teater Tillsammans

EN SLAGFÄRDIG PRESENTATION AV KVINNLIG TYSK DRAMATIK

Pjäserna innehåller både komik och absurditet. Överdrifterna driver gäck med och gisslar moderna samhällsföreteelser, alltifrån lyckosökandet och arbetsfrustationer till konsumtionshysteri.

 

Teater Tillsammans har i den här föreställningen gjort en kvick resumé av 5 tyska kvinnliga dramatiker. De är alla modernister och tillhör 1900-talets dramatiker.

 

Konceptet har varit att spela upp några korta scener ur valda verk som sedan tävlar sinsemellan enligt melodifestivalmodellen. Det är ett både ovanligt och roligt inslag som aktivt låter publiken tycka till om dessa inslag. En av dessa föreställningar kommer sedan att sättas upp under året.

 

En stor ensemble har använts för att medverka i de olika scenerna som snabbt avlöser varandra. Uppträdandena växlar och byter av varandra i ett snabbt tempo. Mellan varje sekvens, som kan liknas vid en teatertrailer, röstar publiken på röstkort som delas ut innan föreställningen.

 

De utvalda pjäserna har skrivits av Sibylle Beg, Doris Dörrie, Marieluise Fleisser, Anja Hilling och Ingrid Lausund.

 

Gemensamt för dessa dramer som valts ut i föreställningen är att de genomsyras av en stark vardagsrealism och människors vanmakt. Det är skildringar som beskriver ordinära människors frustrationer både privat och offentligt.

 

Dessa känslor av maktlöshet handlar om alltifrån relationer i privatlivet till meningslösheten på jobbet.

Som exempel på dessa utdrag är " Jobbet framför allt (Hauptsache Arbeit) som spelades för första gången 2010 och är skriven av Sibylle Berg. I det här dramat beskrivs en arbetsplats där konspirationer och könsfördomar florerar bland likgiltiga medarbetare. Över de härskar en cynisk chef som kontrollerar tillvaron på ett absurt sätt.

 

Detta stycke är en svart beskrivning av det moderna samhällets alienation och i synnerhet den som utspelar sig i modern företagskultur.

 

De här pjäserna som presenteras innehåller både komik och absurditet. Överdrifterna driver gäck och gisslar moderna samhällsföreteelser, alltifrån lyckosökande och arbetsfrustationer till konsumtionshysteri.

 

Som åskådare längtar man efter att se mer av den uppsättningen som kommer att bli aktuell att spelas i sin helhet.

 

Teater Tillsammans har i och med den här föreställningen kallad Dramatikerinnen visat prov på fantasi och förmåga att tänka utanför sedvanliga teaterramar.

 

Till startsidan

PRENUMERERA

PÅ VÅRT NYHETSBREV

För senaste nytt inom Stockholms teatervärld.